Antecedents

Entre les competències que la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, atribuïx a aquesta institució de la Generalitat Valenciana, figura la de “vetlar per l’ús normal del valencià” (art. 7 de la llei). En aquest sentit, l’AVL ha volgut afavorir des de la seua creació la presència i la difusió de la nostra llengua en tots els àmbits. 

Ja en 2010, en la convocatòria d’ajudes per a la promoció dels escriptors en valencià, la resolució de la presidència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua mencionava que:

“Per a aconseguir este objectiu és essencial fomentar l’hàbit lector en la nostra llengua entre la ciutadania. Una manera d’assolir-ho és acostar els autors de les obres literàries al seu públic potencial i fer-ho, a més a més, per tot el territori valencià. Per tant, sembla oportú donar suport a les empreses editorials valencianes del sector privat que aposten per editar llibres en el nostre idioma perquè puguen organitzar presentacions i conferències dels escriptors en els llocs on els llibres estan més presents: en llibreries, biblioteques, cases de cultura, entitats socials i centres educatius.”

D’altra banda, FULL- Fundació pel Llibre i la Lectura és un organisme sense ànim de lucre que té com a objectiu desenvolupar projectes i accions que valoren el llibre i la lectura en la societat, amb la finalitat d’augmentar el prestigi de la lectura, fomentar l’hàbit lector, enfortir el sector editorial, potenciar les llibreries i donar visibilitat als autors.

FULL és, en aquests moments, l’entitat més representativa del sector valencià del llibre. Els seus fundadors són l’Associació d’Editors del País Valencià i el Gremi de Llibrers de València. També s’integren en el seu patronat l’Associació Professional d’Il·lustradors de València i el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana. I el Patronat d’Honor està format per l’Associació de Bibliotecaris Valencians, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, la Fundació Sambori, la Federació d’Entitats per la Llengua Escola Valenciana i el Gremi de Llibrers Independents de les Comarques Alacantines.

La Fundació FULL ha sigut, juntament amb la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, la principal impulsora del Pla valencià de foment del llibre i la lectura 2017-2021 de la Generalitat Valenciana, marc de referència en el qual s’inscriurà aquesta acció.

El Pla valencià de foment del llibre i la lectura (PVFLL) té com a missió articular des de la Generalitat Valenciana totes les accions i projectes que augmenten els hàbits lectors dels valencians i valencianes, facilitant a la població l’accés a la lectura i enfortint l’ecosistema del llibre i l’ús de la nostra llengua.

El PVFLL té, d’entre els seus objectius específics, donar visibilitat i promocionar els autors valencians. I amb aquest objectiu proposa la creació de programes de presència dels escriptors i il·lustradors valencians en aquells àmbits que promocionen la lectura: biblioteques, escoles, fires, etc.

Propòsit

Amb Autors a les Aules l’alumnat lector entra en contacte directe amb els escriptors per a crear un diàleg al voltant dels seus llibres i d’altres temes relacionats amb el fet literari, com l’ofici d’escriure, el procés de creació, el món editorial, etc.

És un programa que pretén fomentar la lectura en la nostra llengua des de les escoles per apropar l’estudiantat a la literatura i a l’hàbit de llegir. A més, es pretén millorar la comprensió lectora com a eina fonamental per accedir al coneixement, estimular i potenciar l’habilitat lectora i el coneixement de la llengua.

Les habilitats que vol desenvolupar el projecte són: posar en pràctica la capacitat de diàleg, afavorir el respecte i l’interés pel text escrit, fomentar el sentit crític, estimular el gust literari, prendre consciència de la pròpia capacitat d’expressar-se a través del text escrit, etc.

Aquest programa està obert a tots els centres educatius del País Valencià i a tots el autors que tinguen obra escrita en valencià.

Participants

El projecte va dirigit per una part als centres educatius, per a poder enriquir la formació dels alumnes i, a més, crear nous lectors. Al presentar l’autor en les aules, aquest passa de ser una persona remota a ser algú proper i així poder entendre millor el procés de creació.

Per altra banda, el projecte també està orientat a que els autors tinguen més visibilitat i no només s’estudie la seua obra, sinó que es conega la persona que hi ha darrere, com naixen les idees i com es plasmen en un llibre.

El projecte pretén apropar la figura de l’escriptor com a creador a les noves generacions de lectors. A més, es busca incentivar els estudiants a que tinguen l’hàbit de llegir. En aquest sentit és molt gratificant, ja que es posa en contacte dos sectors de la societat que per si sols no coincideixen i que necessiten l’un de l’altre.

Un dels requisits fonamentals per poder participar com a autor és que part de l’obra publicada haja sigut escrita en valencià.

Objectius

  • Promoure el valor, la importància i la naturalesa transformadora de la lectura.
  • Influir en els hàbits de lectura de les famílies valencianes.
  • Visibilitzar el llibre i els autors en valencià.
  • Impulsar la lectura com a via fonamental d’accés al coneixement per part de la ciutadania.
  • Contribuir a aconseguir una millora dels índexs de població lectora, l’hàbit i la competència lectora en valencià al País Valencià.
  • Contribuir a la divulgació i al coneixement dels escriptors per part de la societat.
  • Contribuir a la divulgació i al coneixement de la literatura valenciana actual.
  • Homenatjar els grans de les nostres lletres.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
X

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca