Xavier Puchades

SOBRE L'AUTOR

Va nàixer el 8/4/1973 a València

DESTINATARIS

Batxillerat

Formació de Persones Adultes

DISPONIBILITAT

A concretar

TRANSPORT

Transport públic

BIOGRAFIA

Doctor en Filologia Hispànica (Universitat de València, 2005), especialitzat en teatre modern i contemporani. Beca d’investigació del Ministeri a la Facultat de Filològia Hispànica de València (1999-2002) i Beca doctoral d’Humanitats (2003-2004). Beca a la Université Paris III, Sorbonne Nouvelle (Études Iberiques et Latino-Américaines), Paris (2001). Des de 1999, ha realitzat diversos cursos d’escriptura dramàtica i direcció d’escena impartits per Rodolf Sirera, Sanchis Sinisterra, Rodrigo García, Juan Cavestany, Andrés Lima, Rafael Spregelburd, Eusebio Calonge, entre d’altres.

Com a dramaturg, va començar amb Desaperecer (Premi Marqués de Bradomín, 1998). Entre el 1999 i el 2005, forma part del col•lectiu Teatro de los Manantiales on estrena: Escoptofilia (2000) i Morir debería ser tan simple como perder el equilibrio (2002), coescrites amb Arturo Sánchez Velasco; Àcars (2004) i Desidia (2003). Peces que van rebre premis en diverses edicions de la crítica valenciana al millor espectacle i al millor text. Àcars va ser premiat amb el Castell d’Alquàs (2003) i el Premi Max Aub (2005). En este periode, col•labora com a autor també en altres projectes col•lectius com Dies d’ensalada (GTUV, 2001) i Ecos y silencios (INJUVE, 2001), o amb companyies valencianes com Ex-voto (Terrat, 2002), Copia Izquierda (Galgos, 2005) i Bambalina (El cel dins una estança, 2006). Alguns dels seus textos han sigut posats en escena a l’estranger: Desaparecer (México, 2006), Benestar (Polonia, 2010) o Azotea (Venezuela, 2011).

Com a director de escena, Desidia va ser el seu primer muntatge i va ser nominat al millor text i espectacle als Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana (2004). Destaca el seu interés per posar en escena autors contemporanis valencians (En esta crisis, no saltaremos por la ventana, 2010, La vida inventada de Godofredo Villa, 2017) i de reconeixement internacional: Javier Daulte (Bésame mucho, 2007 i Gore, 2014), Sarah Kane (Ansia, 2008), Rafael Spregelburd (El pánico, 2009 i Lúcid, 2013), Guillermo Calderón (Classe, 2018). Textos que sempre s’ha encarregat el mateix d’adaptar.

Ha continuat col•laborant com a autor i dramaturg en projectes compromesos com Zero Responsables (2010) i Valèntia (2012), esta última del col•lectiu VEUS, del que és membre fundador. Ha participat també com autor i director en peces breus destinades a diferents festivals de xicotet format: Una indígena els va guiar a través de les muntanyes (coescrit amb Begoña Tena, 2012), Recordis (2012), El mentider (2012), El escondite (2013), Èxit (abans de les eleccions) (2015). També ha coescrit i estrenat peces amb autores com Guada Sáez (M i les balenes, 2014) o Begoña Tena (I tornarem a sopar al carrer, 2017). Recentment, ha participat en diverses propostes de dansa teatre com a dramaturgista.

Paral•lalemet, ha treballat de guionista en diferents formats de ficció televisiva a TV3, RTVV, TVE, IB3 i A punt.

OBRES PUBLICADES

SAQUEIG, Bromera, 2016
I TORNAREM A SOPAR AL CARRER – UNA ÍNDIGNA ELS VA GUIAR A TRAVÉS DE LES MUNTANYES, Alupa, 2017

PREMIS LITERARIS

1998 Accèsit Premi Marqués de Bradomín, per Desaparecer.
1998. Premio Teatro Breve Ciudad de Requena, per Azotea.
1998. Ajuda a la creació de Teatres de la Generalitat, per Lejos, detrás de las paredes.
2000 Premi de la Crítica valenciana al millor espectacle, per Escoptofilia, coescrita amb Arturo Sánchez Velasco.
2001. Premi al millor text dramàtic del festival Escènia, per Dies d’ensalada, coescrita amb Patrícia Pardo, Arturo Sánchez Velasco, Jorge Picó i Xavier Puchades.
2002. Nominació al premi Max Aub de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, per Escoptofilia, coescrita amb Arturo Sánchez Velasco.
2002. Premi Especial Festival Escènia, per Azotea/Terrat.
2003. Ajuda a la creació de Teatres de la Generalitat, per Erosión.
2003. Finalista al premi Teatro Radiofónico Margarita Xirgu, per Sima.
2003 Premi de la Crítica Valenciana al milor text dramàtic, per Morir debería ser tan simple como perder el equilibrio, coescrita amb Arturo Sánchez Velasco.

2003. Premi Castell d’Alaquàs, per Àcars.
2004. Premi al millor projecte de guió per a curtmetratges de Bancaixa, per Salad Days. Adaptació de Temporal, de l’obra col•lectiva Dies d’ensalada.
2005 Premi Max Aub de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, per Àcars.
2006 Premi a la millor aportació dramatúrgica Mostra de Titelles Vall d’Albaida, per El cel dins una estança, coescrita amb Jaume Policarpo i Paco Zarzoso.
2007. Nominació a millor direcció dels Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, per Desidia.
2007. Nominació al Max Aub al millor text dels Premis de les Arts Escèniques de la Generalitat Valenciana, per Desidia.
2010 Premi AAPV a la millor aportació teatral, per Zero Responsables, creació col•lectiva.
2016 Premi Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, per Saqueig.
2017 Premi a la millor obra teatral de la Crítica dels Escriptors Valencians, per Saqueig.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
X

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca